Header Veldhoven

De molengeschiedenis van Veldhoven-Dorp

Op 7 november 2015 verscheen het boek ‘De molengeschiedenis van Veldhoven-Dorp’ in 96 bladzijden full-colour. De molen is waarschijnlijk geschetst door de befaamde Brabantse kunstschilder Vincent van Gogh. Het boek beschrijft de geschiedenis van de molen die in 1811 door Mathijs Swane in de Veldhovense Kerkakkers werd gebouwd op de locatie waar nu Kapteijnlaan 34 staat. De molen was geen lang leven beschoren. Op 3 juni 1922 werd hij door de bliksem getroffen en brandde volledig af. De toenmalige molenaar, Louis van Grootel, bouwde de molen niet opnieuw op maar richtte naast zijn woonhuis in de Rapportstraat een graanmaalderij in.

Molenboek Veldhoven Dorp

De Veldhovense molen was in onze streek een bijzonder molen, een zogenaamde grondzeiler, die je normaal gesproken in polderachtige landschappen aantreft. Die bijzonderheid was voor Vincent van Gogh waarschijnlijk de reden om hem vast te leggen. Uiteraard wordt in het boek uitvoerig aandacht besteed aan zijn verbintenis met Veldhoven en is zijn schets in het boek opgenomen.
Het boek is nog verkrijgbaar à € 13,50 via veldhovendorp@gmail.com of via telefoonnummer 040-2537686 van secretaris Jan vd Boom.